A légkondicionálók alkatrészei rendszeres karbantartást igényelnek, hogy az egység hatékonyan és eredményesen működhessen szolgálati évei alatt. A szükséges karbantartás elhanyagolása gyakorlatilag biztosítja a légkondicionáló teljesítmény folyamatos csökkenését, miközben az energiafelhasználás folyamatosan növekszik.

Légkondicionáló szűrők

A légkondicionáló hatékonyságát biztosító legfontosabb karbantartási feladat a szűrők rutinszerű cseréje vagy tisztítása. Az eltömődött, piszkos szűrők blokkolják a normál légáramlást és jelentősen csökkentik a rendszer hatékonyságát. A normál légáramlás akadályozása esetén a szűrőt megkerülő levegő a szennyeződéseket közvetlenül a párologtató tekercsébe vezetheti, és ronthatja a tekercs hőelnyelő képességét. Ha egy koszos, eltömődött szűrőt tisztára cserél, az 5–15% -kal csökkentheti a légkondicionáló energiafogyasztását.

Szűrők tisztítása

A központi légkondicionálók esetében a szűrők általában valahol a visszatérő csatorna hosszában helyezkednek el. A szűrők közös helyei a falak, mennyezetek, kemencék, vagy magában a légkondicionálóban vannak. A szobai klímaberendezések a helyiség felé néző rácsra szerelt szűrővel rendelkeznek. Egyes típusú szűrők újrafelhasználhatók; másokat ki kell cserélni. Különféle típusokban és hatékonyságban állnak rendelkezésre. A hűtési szezonban havonta-kéthavonta tisztítsa meg vagy cserélje ki a légkondicionáló rendszer szűrőjét vagy szűrőit. A szűrőkre gyakrabban lehet szükség, ha a légkondicionálót folyamatosan használják, poros körülményeknek vannak kitéve, vagy ha prémes állatok vannak a házban.

További alkatrészek

A klímaberendezés párologtatásért felelős része és a kondenzátor hónapok és évek során összegyűjti a szennyeződéseket. A tiszta szűrő megakadályozza a párologtató gyors szennyeződését. Idővel azonban az elpárologtató továbbra is szennyeződéseket gyűjt. Ez a szennyeződés csökkenti a légáramlást, csökkentve annak hőelnyelő képességét. A probléma elkerülése érdekében évente ellenőrizze a párologtatásért felelős alkatrészeket, és szükség szerint tisztítsa meg.

Távolítsuk el a szennyeződéseket!

Minimalizálja a szennyeződéseket és a szemetet a kondenzátor közelében. A szellőzőnyílások, a lehulló levelek és a fűnyíró potenciális szennyeződés- és törmelékforrások. A klíma környékének megtisztítása, az esetleges törmelékek eltávolítása és a lombok legalább fél méteres körzetben való eltávolítása lehetővé teszi a levegő megfelelő áramlását a kondenzátor körül.