Klíma karbantartás

Professzionális klíma takarítás, klíma karbantartás!

A levegőben számos láthatatlan por, atka és egyéb szennyeződés van mely lerakódik a készülékében. Ezek a hónapok használatai során annyira összegyűlnek, hogy esetenként még meg is penészedhetnek.
Annak érdekében, hogy a klímakészülék ne keringesse ezt a levegőt a lakásban kiemelten fontos a klíma rendszeres karbantartása.

Ön és családja egészsége érdekében tartsa karban klímáját!
Gyermekes családok számára kiemelten fontos, hogy a klímakészülékben lerakódott szennyeződések mindig gondosan ki legyenek takarítva és ne a gyerekek lélegezzék azt be.


A klíma magába szívja a levegőben lévő szennyeződéseket.

A hűtési szezon alatti működtetés folyamán a klímakészülék számottevő mennyiségű, a levegőben fellelhető szennyeződést szív magába. A split klíma beltéri egységében különféle szűrők, ionizátorok fellelhetők, melyek teendője a szennyeződések, pollenek, házi por és atkák kiszűrése, hogy a levegő minőségét szinte légtisztító berendezésként tartósan kondicionálja, javítsa, ezzel is fokozva a lakásunk komfortérzetét a nyári kánikulában.

Ha alaposabban megvizsgáljuk a klímaberendezésünk beltéri egységét:

Megfigyelhetjük, hogy egy egyszerű, viszonylag finom porszűrő fedi a hőcserélő teljes felszínét. Ezen a szűrőn a nagyobb szemcséjű por és szöszök fennakadnak, viszont a finomabb szennyeződések átmegy rajta és egy részük távozik a lakásból a cseppvízzel. A maradék pedig biofilmet hoz létre a hőcserélőn és a klíma cseppvíztálcájában.


Ne várja meg míg klímája baktérium telep lesz!

A hőcserélőn kicsapódó nedvességen ez a kis méretű, szerves anyagokból álló piszok megtapadhat, és ha nem takarítjuk, kezeljük, akkor melegágya lehet a különféle gombáknak, penésznek, baktériumoknak. A legionella betegségnek egy szennyezett klímaberendezés által előidézett súlyos tüdőgyulladás adta a nevét, amikor egy szállodában tömegesen betegedtek meg a nem karbantartott klíma által árasztott levegőtől.


Egy koszos klíma légúti betegségek oka is lehet.

Az elhasznált, nem szakszerűen és rendkívüli rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben keletkeznek a baktérium-, gomba-, penésztelepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helység levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis stb.


Az allerigások számára is kiemelten fontos, hogy klímáját tisztán tartsa!

Tehát a kialakult penészréteg jelentősen erősen allergén port vegyít a hűtendő levegőhöz. A klíma bekapcsolásakor a további allergiás reakciókat észlelhetjük: vörös, égő szem, tüsszögés, köhögés, súlyosabb esetben viszont légszomj.

Ezt a jelenséget hívhatjuk klímaallergiának is, amely minden esetben a karbantartás mellőzésével alakul ki az idők során.
A hűtött levegő egy megfelelően karbantartott klímaberendezés esetében nem okoz semmilyen allergiás tünetet, csupán a levegőbe kevert mikroszkopikus spórák és allergén szerves anyagok részvéte.

Egy szakszerű karbatratás elejét veheti a betegségeknek és kellemetlenségeknek!

A split klíma szakszerű tisztítása megelőzi, hogy a készülékben amúgy legtöbbször megfelelő életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések révén folyamatosan keringetésre kerüljenek az anyagcseréjük melléktermékeivel közösen a beltéri levegőben. A leggyakoribb (penész)gomba fajok (aspergillus, penicillum) mellett baktériumok is felbukkannak a beltéri egységek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve a csepegővíz tálcán. A legismertebb, kifejezetten a légkondicionálókhoz köthető baktériumtörzs a legionella, amely atípusos tüdőgyulladást okozhat.


Évente egyszer minimum ajánlott egy karbantartás!

Nagyon lényeges szempont még a klíma karbantartásának alkalmas időzítése, mivel az első kánikulai napokon Budapesten és környékén tízezrével indítják be együtt a klímákat, és persze rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Ezekben a napokban klímaszerelőt keresni lehetetlen, mert olyan mennyiségű szervízelés árad a cégekre, hogy a nem általuk szerelt klímaberendezések tulajdonosai sokszor napokig, hetekig is várakozni kényszerülnek a kánikulában, mire a szakember elhárítja a meghibásodást, vagy kifizeti a jelentős felárat, amit az ekkor aktivizálódó kalóz cégek, vállalkozók sápszerűen beszednek egy kiszállásért.


Kora tavasszal mindenképpen kérjen klíma karbantartást!

Nem elhanyagolható érv a kora tavaszi karbantartás mellett az sem, hogy ha bármilyen meghibásodást észlelünk a klímánál, akkor van idő a szükséges alkatrészt beszerezni és a javítást elvégezni még a kánikulai időszak beköszönte előtt. Az időben elvégzett szakszerű klímakarbantartással nagyon sok felesleges kiadást és kellemtlenséget megelőzhetnek az ügyfelek, a szezont pedig egy kitisztított, fertőtlenített és műszakilag rendben lévő légkondicionálóval várhatják.

Hívjon! +36 70/458-2230