A porszűrő az otthonunkban lévő levegő jó minőségéért felel, így egészségünk szempontjából igen fontos szerepet tölt be. 

A jó levegőminőség fenntartása

Fontos, hogy tisztítsa meg a légkondicionálót a jó levegőminőség fenntartása érdekében otthonában. A légkondicionálók belsejében található szűrőket úgy tervezték, hogy összegyűjtsék a port (és néha más szennyező anyagokat, például a pollent és a baktériumokat), de ha rendszeresen nem tisztítják őket, akkor eltömődhetnek, összegyűjthetik a nedvességet, sőt a penészedést is. Ez nem jó sem Önnek, sem a légkondicionálójának.

Alacsonyabb villanyszámla

A légkondicionáló rendszeres tisztítása jobb energiahatékonyságot és alacsonyabb üzemeltetési költségeket is jelent. Minél jobban eltömődtek a porszűrők és a gép belseje, annál nehezebben kell dolgozni (és minél több energiát használ fel) a levegő, valamint a hűtés vagy a hő mozgatása. Az alábbi tanács osztott rendszerű légkondicionálókon alapul (a leggyakoribb típus az ausztrál lakásokban), de széles körben vonatkozik a csatornázott és a fal-ablak modellekre is.

Ha eltömődött a porszűrője...

A beltéri légkondicionáló egység porszűrővel rendelkezik, amelyet érdemes rendszeresen megtisztítani. Minél jobban eltömődött a szűrő, annál nehezebben tud működni a légkondicionálója, hiszen több energiára van szüksége, ha át akarja juttatni a levegőt az eltömődött szűrőn. Ez magasabb működési költségeket jelenthet. A tisztítás általában egyszerű dolog, mindössze egy műanyag fedél kinyitását és a szűrő eltávolítását kell elvégeznünk.

Milyen gyakran tisztítsuk meg szűrőinket?

A gyártók általában azt javasolják, hogy a porszűrőket néhány hetente tisztítsuk meg, de ez valóban attól függ, hogy milyen gyakran használjuk a légkondicionálót. Egyszerűbben fogalmazva: minél többet használjuk, annál gyakrabban kell tisztítanunk a szűrőket. Törekedjünk arra, hogy évente legalább párszor megtisztítsuk a porszűrőt a szennyeződésektől. Ha főleg nyáron használja klímáját, akkor a szűrőket tavasszal érdemes megtisztítani, hogy készen álljon a csúcsszezonra, legközelebb pedig az évszak vagy a forróság befejeztével.