Hívjon Most! +36 70 458 2230

Villámklíma

Villámklíma

Figyeljünk az SCOP értékre!

Fontos mutató az a SCOP érték, minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni.

Bővebben a SCOP értékről

Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

  • • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

Beszéljünk róla: Mitől gazdaságos? 

A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként. Egy 2.5 kW-os klíma óránként kb. 0,6 kW áramot fogyaszt, azonban a hőleadása ennek a sokszorosa , - most kapaszkodjon meg - akár több mint 5,1 szerese (A+++) is lehet. A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél a felvett és leadott energia megegyezik, és még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó.

Az állami segítség: H tarifás áram 

Amennyiben a klímára igényelhető és a jelenleg hatályos szabványoknak is megfelelő a biztosítékszekrény és az áramhálózat, abban az esetben még jóval kedvezőbb a téli időszakban a fűtési költség.

A H tarifás áram csak a fűtési időszakban, október 15-től a következő év április 15-ig vehető igénybe 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Először ellenőrizni kell a műszaki kritériumokat, és az áramszolgáltatótól kell kérni űrlapokon keresztül a kiépítését ennek a kéttarifás mérőórának. Nyáron A1 normál áron, télen H tarifás áron fog működni a klíma (ennek a díja megegyezik a vezérelt, köznyelvben éjszakainak hívott „B” áramtarifával). FONTOS: Ez a kedvezmény az ország egész területén igényelhető.